Op studiereis in Duitsland

maandag 19 december 2022

Woensdagochtend 4 december vertrokken we om 05.30 uur met team Agrotechnics voor een meerdaagse trip richting Oost-Duitsland. Tijdens de eerste dag stond een bezoek aan een mineralenmijn van Schicker Mineral op het programma. Nadat we zeer hartelijk werden ontvangen door Herr Schwarzer (productmanager) en Herr Müller (geoloog), kregen we zeer duidelijke presentatie over hun producten. Schicker Mineral produceert een steenmeel product dat bijdraagt aan een betere bodem. Terwijl de avond viel, mochten we ter afsluiting nog een kijkje nemen in de mijn zelf.

Studiedag met als centraal thema: bodem

Op donderdag vertrokken we in alle vroegte richting Möckern voor de studiedag die wij met Agrotechnics organiseerden bij het melkveebedrijf van de familie Van Den Tillaert. De middag stond volledig in het teken van de bodem en hiervoor hadden we enkele sprekers en geïnteresseerde gasten uitgenodigd. Ron beet de spits af met zijn kijk op de actualiteit en zijn bevindingen over de toestand van de bodem in Oost-Duitsland. Verder besprak hij de invloed van specifieke bemesting op de maisteelt. Ron vond het belangrijk om ook de bevindingen van de landbouwers zelf eens te toetsen. Dit leidde tot een interessante discussie, waarbij iedereen zijn kijk op de onderwerpen toelichtte.

Kennis richting de boer

Na een lekkere kop soep en een broodje vervolgden we het middagprogramma, waarin enkele gastsprekers aan het woord kwamen. We hadden het genoegen om de heren van Schicker Mineral, die wij op woensdag al bezochten, te mogen ontvangen. ‘De kennis direct naar de boer brengen’,  zegt Ron dan.  We ontvingen ook het bedrijf Rinagro dat zich specialiseert in het biologisch verbeteren van mest. De aanwezige gastsprekers waren zeer verheugd om voor het landbouwers gezelschap te mogen spreken. Zij kregen de kans om hun producten toe te lichtten. De landbouwers kregen ook ruim de tijd om vragen te stellen over de producten. Zo kregen zij ook een beeld op het werkingsspectrum van de producten. Het einde van de studiedag bestond uit een interessante nabespreking met alle aanwezigen en uiteindelijk werd de dag afgesloten met een rondleiding van Dirk-Jan Van Den Tillaert op zijn mooie bedrijf. Een foto-impressie van deze waardevolle studiereis vind je hier.