Top ruwvoer vraagt om een optimale start

maandag 19 december 2022

De maïsteelt staat onder druk. Jarenlang ingezet op maximale opbrengst. Royale inzet van organische mest stond meestal garant voor opbrengst en kwaliteit. Aanvankelijk werd veel gewerkt met startgranulaten op basis van fosfaat. Fosfaat verbetert immers de wortelontwikkeling en zorgt voor een goed wortelgestel. Dit is noodzakelijk voor een goede mineralen-opname en een weerbare plant.
Doordat gebruiksnormen naar beneden werden bijgesteld, werd in veel gevallen overgegaan van startgranulaten naar rijenbemesting. Hierbij werd dan ook de stikstof aangevuld. En ook zwavel en borium, van wezenlijk belang voor een goede kwaliteit, werden hierbij aangevuld.

Voortschrijdend inzicht heeft ons geleerd dat we met minder mineralen nog steeds kunnen voorzien in opbrengst en kwaliteit. We zullen dan wel moeten insteken op een efficiëntere benutting van de mineralen.  Onze bodems zijn veelal royaal voorzien van fosfaat en ook met stikstof zitten we in een streng regime. Maximale wortelontwikkeling is daardoor van wezenlijk belang om efficiënt mineralen op te kunnen nemen.

Stimuleren van wortelontwikkeling

Gelukkig zijn er allerlei manieren om wortelontwikkeling te stimuleren: innovatieve coatings, oplosbare fosfaten, de keuze is reuze.  Meer oogsten door minder te brengen blijkt in de praktijk echter vaak tegen te vallen. Wees daarom kritisch en zet de juiste producten op de juiste plaats in! Zeker niet nieuw, maar daardoor zeker niet minder interessant, is de inzet van humuszuren. Humuszuren zijn organische verbindingen welke ontstaan bij de vertering van organische stof. Humuszuren binden zich aan de bodemdeeltjes, waardoor gefixeerde fosfaat wordt losgeweekt en beschikbaar komt voor de plant. Daarbij stimuleren humuszuren de ontwikkeling en activiteit van de wortels wat de opnamecapaciteit van de plant bevordert. Humuszuren zorgen voor een rullere bodemstructuur en vergroten tevens het vochthoudend vermogen en de waterbeschikbaarheid in de bodem. Humuszuren spoelen moeilijk uit en blijven daardoor lang werkzaam. Een belangrijk neveneffect is dat humuszuren het bodemleven activeren, waardoor de mineralisatie van organische mest wordt versneld en stikstof en fosfaat beschikbaar komen voor de groei. Door in de basis terug te gaan met rijenbemesting en in te zetten op wortelontwikkeling liggen er mogelijkheden om bij te mesten (na bladanalyse) wanneer de maïs op kniehoogte is. Wanneer de techniek er is, kan dit bijmestmoment gecombineerd worden met een eventuele onderzaai van gras.

Microgranulaat Zero P

Humuszuren zijn zowel als granulaat en in rijenbemesting toepasbaar. Speciaal voor in de maïs is Zero P ontwikkeld. Naast humuszuren bevat dit innovatieve product voldoende borium, zink en molybdeen om de maïs in haar behoefte te voorzien. Klik hier voor de volledige productinformatie van Zero P, tevens verkrijgbaar bij ons: Zero P – Agrotechnics. Rijenbemesting met humuszuren is op aanvraag beschikbaar. Een geslaagde teelt is afhankelijk van vele factoren en daarom is het belangrijk om op een goede manier van start te gaan. Bij eventuele vragen staan wij graag voor je klaar!

Advies nodig?

Heb je een vraag of ben je op zoek naar advies? Ons deskundig team helpt je graag verder! Op basis van hun jarenlange ervaring geven ze eerlijk en gepassioneerd advies dat past bij jouw situatie. Dus neem gerust contact op.

Contact opnemen

Haal jij al het maximale rendement uit je teelt?!

Agrotechnics biedt een concreet en gestructureerd stappenplan om tot een geslaagde teelt te komen. In dit stappenplan beschrijven we stap voor stap hoe je de ruwvoerteelt naar een hoger niveau kunt brengen. Vul het formulier in en ontvang het volledige stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan