Gun de boer zijn verdiende rust

maandag 19 december 2022

2018 loopt ten einde dus dit is een goed moment om eens rustig terug te kijken op het afgelopen jaar. Een jaar dat agrarisch gezien hectisch was. In januari kwam in Nederland grootschalige kalverfraude aan het licht. Ook de fosfaatrechten werden toegekend.

Daarmee werd duidelijk dat er een nieuw tijdperk in agrarisch Nederland was aangebroken. Het weer speelde daarbij ook een belangrijke rol: het werd droog, gortdroog zelfs! Het aantal stalbranden werd helaas niet minder en ook de methaangasproductie door koeien was een actueel thema.
Dit leidt er mede toe dat er vaak naar de boer wordt gewezen. De boer krijg van steeds meer zaken de schuld, met als gevolg dat boeren steeds vaker in een sociaal isolement terecht komen. Het lijkt soms wel alsof de soep nog heter gegeten wordt dan dat deze wordt opgediend!

De soep rondom de kalverfraude bleek al snel een soap te zijn. De mismatch tussen registratiesystemen voor vee verklaarde hierbij al heel veel. Het woord fraude bleek in heel veel gevallen onterecht gebruikt te worden.

De toekenning van de fosfaatrechten zorgde ervoor dat veel melkveehouders in de knel gebracht werden. Met name de overheid maakte hierbij grote fouten. Inmiddels liggen er nog duizenden niet afgewikkelde bezwaren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waardoor veel melkveehouders in grote onzekerheid verblijven.

En zoals al eerder aangehaald: het werd extreem droog in 2018. Grote delen van Europa werden geteisterd door de droogte. Veevoer is er niet meer in overvloed en om die reden werden al meerdere koeien geslacht. Het klimaat lijkt echt te veranderen; nog nooit was er zoveel CO2-uitstoot.
Hoewel de oorzaak niet in de landbouw ligt, wordt deze wel geacht het probleem mee op te lossen.

De stalbranden namen in 2018 helaas niet af. Veel gehoorde uitspraken over dierenleed doen het persoonlijke leed van de boer helaas al snel vergeten. Een boer heeft (het) altijd druk. Druk om eenieder het naar zijn zin te maken, terwijl de boer er juist met zijn trots en passie voor zorgt dat wij met Kerst lekker kunnen eten. Laten we vooral dat met zijn allen niet vergeten!

Tijd voor rust

Maar diezelfde boer heeft ook rust nodig. Tijd voor zichzelf, tijd voor het gezin en vooral tijd om de accu weer op te laden. Vanuit Agrotechnics zijn we trots op onze boeren en gunnen we hen dan ook die welverdiende (en nodige) rust. Want na die rust is er in januari nog voldoende tijd om weer nieuwe plannen te maken. Namens Agrotechnics bedanken wij graag al die vlijtige boeren. Bedankt voor alle duurzaam geproduceerde producten! Een flinke dosis positiviteit; dat verdient onze gehele sector. Social media zijn een uitstekend middel om hier een bijdrage aan te leveren, maar helaas gaat niet iedereen (standsorganisaties) daar in mee.. Agrotechnics wil graag onze mooie sector ondersteunen en op een positieve manier mee uitdragen. Niet met een geel hesje de straat op, maar gewoon samen een eerlijk verhaal vertellen. Hoe we dat sámen willen gaan doen, ervaar je binnenkort!

Advies nodig?

Heb je een vraag of ben je op zoek naar advies? Ons deskundig team helpt je graag verder! Op basis van hun jarenlange ervaring geven ze eerlijk en gepassioneerd advies dat past bij jouw situatie. Dus neem gerust contact op.

Contact opnemen

Haal jij al het maximale rendement uit je teelt?!

Agrotechnics biedt een concreet en gestructureerd stappenplan om tot een geslaagde teelt te komen. In dit stappenplan beschrijven we stap voor stap hoe je de ruwvoerteelt naar een hoger niveau kunt brengen. Vul het formulier in en ontvang het volledige stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan