De klimaatverandering gaat door; het wordt de warmste kerst ooit!

maandag 19 december 2022

18 oktober, 05.51 uur in de ochtend: het begin van een prachtige dag.

Op 1 oktober van dit jaar stonden duizenden boeren op het Malieveld in Den Haag. De boeren zijn boos. Boeren voelen zich in de steek gelaten, maken zich zorgen, vragen zich af of ze nog wel iets goed kunnen doen.

Onze agrarische sector staat wereldwijd bekend als meest innovatief en wordt alom geprezen. Echter, steeds verdergaande regelgeving maakt het steeds moeilijker om zelf nog een boterham te verdienen. Als enigste sector werden beoogde klimaatdoelstellingen behaald. Het zijn de boeren die zich iedere keer weer aanpassen aan een strenger beleid. Daar waar de kostprijs decennia lang alleen maar is gestegen, zijn de opbrengsten niet toegenomen. De boer bungelt onder aan de keten en de liquiditeit staat veelal onder druk. De maat is nu vol. Onze Nederlandse economie is door een stikstofprobleem in een impasse geraakt en wéér komt de rekening op het bordje van de boer te liggen. Als er al een stikstofprobleem is, dan heeft Nederland een gezamenlijk probleem. Boeren maken van koolstof en stikstof de gezondste producten, maar worden uiteindelijk afgerekend op enkel de uitstoot ervan.

Verandering van het klimaat

Op 1 oktober trokken boeren massaal naar het Malieveld in Den Haag. Politici als Tjeerd de Groot en Jesse Klaver spraken harde woorden. ‘Halververing van de veestapel’ en ‘de bio-industrie is failliet’. Bij deze uitspraken draaiden de boeren de politiek letterlijk de rug toe en keerden zich naar het volk. Vanaf 1 oktober draaide de wind; het klimaat is vanaf dat moment veranderd. Burgers bleken op de hand van de boeren. Ook bouwvakkers konden niet meer bouwen, zorgverleners maakten zich meer zorgen en ook leraren konden de les niet meer volgen. Vanaf die dag lijkt de politiek volledig doorgeslagen. Halve waarheden, geheugenverlies tot aan liegen toe. In de politiek lijkt alles toegestaan. Gisteravond is in een noodtempo de stikstofwet door de senaat geloodst.  Met onjuiste berichtgeving wordt gesteld dat er een akkoord is met de sector. Het tegendeel is waar. De rechterlijke macht verbiedt acties, maar het volk staat niet meer stil. Vandaag zijn de boeren één met burgers. Velen gaan op pad en daarmee is de aanloop naar wellicht de warmste kerst ooit, begonnen. De tijd zal het leren. Beste boeren en burgers, vanuit Agrotechnics wensen wij iedereen een warme kerst. Onze agrarische sector barst van trots en passie. Dat kan niemand ons afpakken! Na een warme kerst helpen wij jullie graag verder. Met een team vol boerenverstand zetten we ons samen met jullie in voor gezondere bodems, gezondere dieren en een gezonder verdienmodel. 06.40 uur: Op naar de verzamelplaats! 😊

Advies nodig?

Heb je een vraag of ben je op zoek naar advies? Ons deskundig team helpt je graag verder! Op basis van hun jarenlange ervaring geven ze eerlijk en gepassioneerd advies dat past bij jouw situatie. Dus neem gerust contact op.

Contact opnemen

Haal jij al het maximale rendement uit je teelt?!

Agrotechnics biedt een concreet en gestructureerd stappenplan om tot een geslaagde teelt te komen. In dit stappenplan beschrijven we stap voor stap hoe je de ruwvoerteelt naar een hoger niveau kunt brengen. Vul het formulier in en ontvang het volledige stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan